Verbinding vanuit mijn wortels, hoe ging dat? Wat heb ik geleerd?

Ik gaf pas een lezing over verbinding, hechten, families noem maar op. Ik beschreef waar ik al de jaren mee bezig was. Familie verbinding, daarna vrienden, daarna met je andere dierbaren, je dieren. Zelfs een boer verbindt en hecht zich met/aan zijn vee. Dit herken ik vanuit mijn eigens wortels, Zimbabwe waar mensen en dieren voornamelijk op het platteland zeer verbonden zijn met elkaar.

Verbinding tussen dieren daarna met mensen

Weleens koeien of ezels gezien wanneer ze mensen helpen? Ze kletsen met elkaar, kijken naar elkaar en laten eten voor elkaar achter en voeden de jonkies. Als kind hielp ik mijn ouders met het vee, samen met mijn broertjes en zusje. Als ik nu terug kijk, ben ik vooral onder de indruk van hoe wij samenwerkten met buurtjongens en meisjes. Zij hielpen ouders ook tijdens het planten, zaaien en oogsten, en vee. Er gebeurde veel en het werd ook echt vanzelfsprekend dat ieder kind gewoon een taakje had. Elke taak verbond ons, ook met de vee waar we mee bezig waren.

Ik herinner me voornamelijk de namen die we aan de koeien gaven. Elke koe had een naam die bij zijn karakter paste. Vanaf het moment dat het een kalfje is, voelen de kinderen en ouders al wat het wordt. Ik schrijf in de tegenwoordige tijd omdat dit nog steeds gebeurd. Ik krijg regelmatig berichtjes van mijn broertje met de foto’s van het nog overgebleven vee.

This slideshow requires JavaScript.

Doordat er namen zijn, ontstaat een verbinding tussen mens en een dier, door regelmaat werden we gewoon verbonden.

Regelmaat en verbinding

Van mijn ouders leerde ik heel vroeg opstaan. Mijn ouders hadden koeien, geiten, schappen, kippen, kalkoenen, honden en katten. Daar zat enorme diversiteit in.

Ze waren zo veel en toch wisten we een op een welke het was en wat het deed en lustte. Welke eieren wanneer het komt. We leefde met seizoen.

We aten seizoen groenten, We waren afhankelijk van de maan. We sliepen vroeg omdat het ook sneller donker werd. Mijn moeder zei altijd “Basa Mangwanani” en dit betekent, beter vroeg beginnen met werken, daarna kun je nog genieten van je dag, want voor je weet? is het al avond.

Dit doe ik nog steeds, ik herinner mij nog toen ik op kantoor werkte in Rotterdam en Schiedam dat ik vaak aan mijn collega’s kon vragen of ze in bed hadden geplast, ;). Zo vroeg was ik.Ik h ad al lang koffie gemaakt en radio aangezet om een leuke verbindings- sfeer te creëren op de werk vloer. Ik snap nu eigenlijk waarom ik het deed.

pltlnd0

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik ben dus in februari gevraagd om tijdens de negenmaandenbeurs een lezing te geven over wat ik eigenlijk doe. Dit vertelde ik o.a en uiteindelijk ging dit om #Familybonding. Ik ga verder met mijn blog wanneer mijn kinderen weer lekker ontspannen zijn.

Lieve groeten
Melissa Budding
Woonachtig in Nederland sinds 1996

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s