Verschil tussen suikers en suikers.

Ja ik herhaal toen was goed onbespoten, wild gezond fruit het enige waar wij plakkerige handen van kregen op het platteland. Ook bij goede oogst, zoete aardappelen, pompoenen en watermeloenen. Daar kon ik zoetigheid van proeven. Maar dit dan met alles. Nu vandaag even over suiker. Men denkt suiker in je koffie of thee doen is zeer slecht en dezelfde men, koopt light producten
 Op het platteland waar ik opgroeide hadden we fruit als zoetigheid, waar onze handen plakkerig van werden. Tot op een dag onze leven zogenaamd ‘verrijkt’ werd met zoet broodbeleg, drankjes en wat niet meer uit de meestal westerse fabrieken.
Wat geven we eigenlijk aan onze kinderen
 • Chocolade pasta, dat lijkt me erg zoet
 • Denk over na wat dat je kinderen doet.
 • Denk over na voordat je de broodtrommel van je kinderen hebt voorbereid. Het is niet wat de kinderen lekker vinden, het is wat jij je de kinderen aanleert.
 Biologische winkels en boerderijen
Kijk me niet raar aan wanneer ik uit een biologische winkel loop, of een boerderij waar ik tenminste hoop dat eten daar niet is gemanipuleerd. Ik ben dan geen geitenwollen sok, zet me liever niet in een hokje. Ik ben zelf niet zo van hokjesmentaliteiten, daarbij zeg ik niet dat degene die zelf in een hokje plaatst en fijn vinden slecht is.
Stress in een supermarkt
Heb zo nu en dan mijn redenen waarom ik te veel aanbod in een supermarkt niks vind. Ik zie dat niet als luxe dat vertel ik ook graag aan mijn kinderen. Je hebt als mens weinig keuze nodig als het om gezonde voeding gaat.
Wat vertel ik aan mijn familie op het platteland?
Op het platteland waar ik opgroeide, daar zijn ze gezond bezig.

 

hoop dat de weinige mensen die daar nog wonen beseffen dat “Het Westen ” waarvan zij denken en horen dat het rijk is aan voeding niet alles is wat het lijkt. Dat ze beseffen dat ze niks missen. Ze mogen best weten dat er te veel industrie tussen zit, en veel E-nummers, conserveermiddelen. Heel andere koek dus dan de manier waarop ze zelf eigen voeding voor het hele jaar bewaren.

 O.a. mijn broertje die zelf besloten heeft om zijn gezinnetje te blijven wonen. Dat hij zijn kinderen voornamelijk goede gezonde voeding blijft geven. Ze hebben daar beperkte aanbod en genoeg voor een mens. Het enige wat mis kan gaan is wanneer de klimaat anders wordt, namelijk geen genoeg regen voor het oogst.
De maatschappij waar mijn kinderen nu opgroeien.
Ik ken ook een aantal mensen die helemaal gestopt zijn met het suiker innemen. Ik vraag me af hoe haalbaar dit is, of je in alle producten die je kan vinden helemaal geen suiker is verwerkt.
Heeft weer met balans te maken denk ik. Sommige dingen zijn onvermijdbaar. Weet wat je elke dag eet en niet elke dag. Ik ga niet liegen tegen je, wanneer ik een cake bak, weet ik dat daar suiker in zit, maar wanneer ik mijn dagelijks boodschappen doe, zorg ik ervoor dat ik aan mijn kinderen uitleg wat Cola, en alle andere bedrijven met ons doen. Ook wat reclame met ons doen. Ik wacht niet tot mijn kinderen zelf ontdekken dat suiker slecht is.
Vergis jij je niet: Pubers op middelbare school lopen de hele winkelcentra met AA drankjes rond, dat zijn kinderen met ouders die verdorie hier ook op Facebook zitten.
Als ik op bezoek kom bij sommige mensen wordt ik cola aangeboden, en natuurlijk andere eerlijke bewerkte sappen.
Wanneer vergist men zich met dik zijn en gezond zijn of slank zijn en gezond zijn.
Natuurlijk is alles wat te veel is ongezond. Het is bijna onmogelijk om alles perfect te doen. Denk aan:
Niet roken
Geen suiker
Geen onverzadigd vetten
Bewegen
Goed drinken
Vochtbalans
Hormoonbalans
en noem maar.
Als ik kijk naar een vrouw die graag zwanger wilt worden maar door stress ook blijft roken. Dan kan ik me kapot aan irriteren. Maar daar zijn er meer van voorbeelden. Ik hou mijn mond want straks ben ik geen Arts, geen onderzoeker of te stellig.
Ik ben wel feitelijk een ervaringsdeskundige
Ik wil me niet in mijn vingers snijden door te zeggen dat ik nooit zoiets koop, maar ik beperk het wel. Ik weet ook voor een feit dat mijn vrienden niet zo gauw hier op ingaan omdat ze dit als een gezeik vinden, maar deel dan geen berichten uit met klachten waarvan ik denk, kunnen we hier niet een keer onder koffie praten? of na het
lezen van mijn stellige blog, had je niet even kunnen reageren en daardoor wij allebei wijzer geworden?
 Voel vooral niet aangesproken, ik schrijf dit juist omdat ik zelf er tegen aan loop en hopen dat door schrijven meer uit ervaren mensen kan uithalen en ervan leren.
De reden van mijn blog werd gemotiveerd door de link die ik  heb gelezen. Bedankt

3 comments

 1. Ik ben het met je eens…. We leren onze kinderen aan. Langs de andere kant is het vaak onvermijdbaar en worden onze kinderen ook beïnvloed door anderen: vriendjes enz… Ze willen het ook proeven en ontdekken. We kunnen hen alleen maar wijsheid meegeven en wat ze er later dan mee doen… daar hebben we weinig inspraak in. 😉

  Liked by 1 person

  1. Dat maakt het soms complexer. Soms voelen we ons schuldig ten op zichten van de kinderen vanweg wat we ja en nee zeggen. soms mag het en soms weer niet, dus daar zouden we kunnen leren consequent te zijn. Te veel nee zeggen is ook niet goed want dan worden ze pas nieuwsgierig.
   Bedankt voor je reactie Neathalie 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s